1. An ideal voltage source has ?

  1. Zero internal resistance
  2. Infinite internal resistance
  3. Minimum internal resistance
  4. Maximum internal resistance
View Answer

Answer: Option(A)


Memory:

An ideal voltage source is one whose output voltage remains the same all the time despite of whatever changes be in the load resistance. Such kind of sources must be possessed zero internal resistance.

2. A dependent source is one which

  1. Depends on other sources
  2. Independent of other sources
  3. May be (A) or (B)
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: A dependent source is one which does not create energy by itself.

For their function, they have to depend on other sources on the circuit. For instance, Transistor.

3. A voltage source with series resistance is equivalent to ?

  1. Current source series resistance
  2. Voltage source source parallel resistance
  3. Current source parallel resistance
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: Ideally, a voltage source series resistance is dual of current source parallel resistance.

4. Which of the following is an independent source ?

  1. D.C generator
  2. Alternator
  3. Transformer
  4. Both (A) and (B)
View Answer

Answer: Option(D)


Memory: As the name implies, independent source is one which does not depends on any other sources on the circuit.

Such types of sources are able to produce energy by itself.

For instance, D.C generator and Alternator.

5. An ideal current source has ?

  1. Maximum internal resistance
  2. Minimum internal resistance
  3. Infinite internal resistance
  4. Zero internal resistance
View Answer

Answer: Option(C)


Memory:

An ideal current source is one whose output current remains the same all the time despite of whatever changes be in the load resistance. Such kind of sources must be possessed infinite internal resistance.

6. To change a voltage source into a current source, one has to introduce ?

  1. A resistance in series
  2. A resistance in parallel
  3. An inductance in parallel
  4. A capacitance in parallel
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: A voltage source with parallel resistance is equivalent to current source.

7. Which of the following is a D.C independent voltage source ?

1. Controlled current source

2. ideal constant current source

3. independent d.c voltage source

4. voltage source

View Answer

Answer: Option(C)


Memory: Battery is an example of independent D.C voltage source.

8. A transistor is considered as

  1. Dependent current source
  2. Independent current source
  3. Dependent voltage source
  4. Independent volatge source
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: A transistor is considered dependent current source.

Because, it has to depends on other sources on the circuit for its proper function.

9. To convert a current source into a voltage source, one has to introduce ?

  1. A resistance in parallel
  2. An inductance in series
  3. A resistance in series
  4. A capacitance in series
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: A current source with series resistance is equivalent to voltage source.

10. How many terminals are required to define a controlled source ?

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four
View Answer

Answer: Option(D)


Memory: Four terminals are required to define a controlled source, whereas, two are required for independent source.

11. Which among the following diagrams shows a current dependent voltage source ?

A. voltage dependent voltage source

B. current dependent current source

C.

D. volatge dependent current source

View Answer

Answer: Option(C)


Memory: Current dependent voltage source is one which depends on other current sources on the circuit for its proper function.