1. Eye : Myopia :: Teeth : ?

  1. Ricket
  2. Cataract
  3. Pyrrhoea
  4. Marasmas
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: As myopia disease is occured in eye, Similarly, Pyrrhoea is caused by teeth . Hence, the answer is (C).

2. Ocean : Water :: Glacier : ?

  1. Ice
  2. Mountain
  3. Igloo
  4. Refrigerator
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: An ocean contains large volume of water. In the same way, A glacier contains large volume of ice.

3. Bouquet : Flowers :: Sentence : ?

  1. Paragraph
  2. Words
  3. Letters
  4. Content
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: Bouquet is a bunch of flowers, while sentence is a set of words.

4. Play : Actor :: Concert : ?

  1. Symphony
  2. Musician
  3. Piano
  4. Percussion
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: As play is performed by an actor, while concert is performed by musician.

5. 11 : 1333 :: 15 : ?

  1. 3000
  2. 121
  3. 3377
  4. 225
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: As, 113+2=1331+2=1333, Similarly, 153+2=3377.

6. Right : Wrong :: Pleasure : ?

  1. Joy
  2. Fantastic
  3. Sorrow
  4. Delight
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: As wrong is the opposite of right. Similarly, sorrow is the opposite of pleasure.

7. Clock : Time :: Thermometer : ?

  1. Heat
  2. Temperature
  3. Radiation
  4. Humidity
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: As time is measured by clock. Similarly, Thermometer is used to measure temperature.

8. Muslims : Mosque :: Sikhs : ?

  1. Temple
  2. Palace
  3. Gurudwara
  4. judaism
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: As mosque is the place of worship for the muslim comunity. Similarly, Gurudwara is the place of worship for the sikh comunity.

9. Lively : Dull :: ?

  1. Employed : Jobless
  2. Flower : Bud
  3. Factory : Labour
  4. Happy : Gay
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: As dull is the opposite of lively. Similarly, jobless is the opposite of employed.

10. Numismatist : Coins :: ?

  1. Geneticist : Chromosomes
  2. Philatelist : Stamps
  3. Philanthropist : Human
  4. Castographer : Maps
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: A numismatic collects coins. Similarly, A philatelist collects stamps.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous