1. The principle of duality holds good for ?

  1. Voltage
  2. Current
  3. Resistance
  4. All of the above
View Answer

Answer: Option(D)


Memory: Principal of duality holds goods for current, voltage, resistor, inductor, capacitor, series, parallel circuits.

2. The dual of loop is ?

  1. Current source
  2. Node pair voltage
  3. Node pair
  4. Node potential
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No memory available.

3. The two networks are said to be dual if ?

  1. The mesh equations of one are node equations of other
  2. The mesh equations of one inequal to node equations of other
  3. Both (A) and (B)
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(A)


Memory:

Principal of duality implies that, circuit equations must be of same mathematical form but with interchanged variables.

4. The dual of inductance is ?

  1. Resistance
  2. Capacitance
  3. Transformer
  4. Transistor
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: No memory available.

5. Principal of duality refers to ?

  1. Different mathematical equations
  2. Same mathematical equations
  3. Mathematical equations with various variable
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: No memory available.

6. The dual of short circuit is?

  1. Parallel circuit
  2. Series circuit
  3. Open circuit
  4. Closed circuit
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No memory available.

7. The dual of Loop Current is ?

  1. Loop voltage
  2. Node pair voltage
  3. Node pair current
  4. Node potential
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: No memory available.

8. The dual of Parallel R-C circuit is ?

  1. Parallel R-L circuit
  2. Parallel R-C circuit
  3. Series R-L circuit
  4. Series R-C circuit
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No memory available.

9. The dual of Series Branch is ?

  1. Open Brance
  2. Closed Branch
  3. Parallel Branch
  4. Series parallel Branch
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No memory available.

10. The dual of Resistance is ?

  1. Inductance
  2. Capacitance
  3. Conductance
  4. Reactance
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No memory available.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous