1. How many fundametal units are there in SI unit ?

  1. Five
  2. Seven
  3. Nine
  4. Ten
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: There are total 7 fundamental units in SI system, eg. 1. Meter 2. Kilogram 2. Second 4. Ampere 5. Kelvin 6. Candela 7. Mole.

2. How many fundamental units are there in CGS system ?

  1. Two
  2. Three
  3. Five
  4. Seven
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: There are total 2 fundamental units in CGS system. Which are, 1. Length 2. Mass 2. Time .

3. Which one among the following is not a fundamental unit in SI system ?

  1. Candela
  2. Mole
  3. Celcius
  4. Kelvin
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: Except ‘Celcius’ all others units are fundamental in SI system .

4. How many system of units are found in practice ?

  1. Three
  2. Two
  3. Seven
  4. Four
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: There are total four system of units are found in practice, whic are, 1. MKS 2. CGS 2. FPS and 4. SI .

5. The unit of energy in CGS system is ?

  1. Ohm
  2. Joule
  3. Erg
  4. Candela
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

6. SI unit of heat capacity is ?

  1. J kg-1
  2. J k-1
  3. J kg-1 k -1
  4. N m-2
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: No memory available.

7. The quantities which are determine with the help of a fundamental or primary quantity is called ?

  1. Vector quantity
  2. Scalar quantity
  3. Primary quantity
  4. Derived quantity
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: No memory available.

8. Which one among the following is a scalar quantity ?

  1. Length
  2. Acceleration
  3. Velocity
  4. Weight
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: No memory available.

9. Which one of the following statements is not correct ?

  1. Velocity of a train is 60km/hr
  2. Speed of a train is 60km/hr
  3. Velocity of a train is 60km/hr (Eastward)
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: While we define the velocity of an object, we must be denote the direction of the velocity. As velocity depends on direction .

10. Which one of the following quantity’s unit is same in all system ?

  1. Force
  2. Temperature
  3. Length
  4. Time
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: No memory available.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous