1. Which of the following is not an operating system ?

  1. Windows
  2. Linux
  3. Android
  4. Google
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: Among the above choices except google all other are operating system. While google is a search engine

2. The heart of operating system is known as ?

  1. BIOS
  2. SHELL
  3. CARNEL
  4. CPU
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

3. A software that manages computer hardware resources and provides common services for computer program is called ?

  1. System Software
  2. Application Software
  3. Browsing Software
  4. Utility Software
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: No memory available.

4. Which of the following is an operating system ?

  1. DOS
  2. UNIX
  3. WINDOWS
  4. All of the above
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: No memory available.

5. An operating system that features a command line interface is ?

  1. Windows XP
  2. Mac
  3. DOS
  4. Linux
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

6. An interface that allows users to interact with the system visually through icons is called ?

  1. CLI
  2. GUI
  3. MUI
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: No memory available.

7. Among the following operating system, which one is an open source ?

  1. Solaris Unix
  2. Windows98
  3. Linux
  4. Mac OS
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: Linux is a world’s famous open-source operating system software.

8. Linux is a –

  1. Single user and Moltitasking
  2. Single user and Single tasking
  3. Multi user and Single tasking
  4. Multi user and Multi tasking
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: Multi user means multiple user can act on a single software simultaneously. While Multi tasking means one can continue working on multiple software at the same time.

9. Operating systems are primarily written in –

  1. HTML
  2. CSS
  3. C
  4. Both A and B
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: Most of the operating system in the world are written in C.

10. In some operating system, the command interpreter is also known as ?

  1. Program
  2. Prompt
  3. Shell
  4. Modole
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: Shell is a command line interface where every task is accomplished by using particular command.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous