1. Newton’s first law of motion is also known as?

[A] Law of galileo

[B] Law of inertia

[C] Both (A) and (B)

[D] Only B

View Answer

ANSWER: Option(C).


MEMORY: No memory available.

2. Newton’s second law gives which of the following ?

[A] Magnitude of momentum

[B] Direction of momentum

[C] Magnitude of force

[D] Direction of force

View Answer

ANSWER: Option(C).


MEMORY: Newton’s first law gives definition of force.

3. Each object in universe maintains its initial state of rest or motion in uniform speed along the straight line unless an external force applied on it is known as ?

[A] Newton’s 1st law

[B] Newton’s 2nd law

[C] Newton’s 3rd law

[D] None of the above

View Answer

ANSWER: Option(A).


MEMORY: No memory available.

4. Newton has established laws of motion in his book ?

[A] Sidereus Nuncius

[B] Micrographia

[C] Principia

[D] Dioptrice

View Answer

ANSWER: Option(C).


MEMORY: The author of ‘Sidereus Nuncius’ is Galileo galilei , The author of ‘Micrographia’ is Robert Hook , and The author of ‘Dioptrice’ is Johanes Keplar.

5. Definition of force is obtained from newton’s –

[A] 1st law

[B] 2nd law

[C] 3rd law

[D] All of the above

View Answer

ANSWER: Option(A).


MEMORY: No memory available.

6. ___________ is obtained in the second law.

[A] Newton’s 1st law

[B] Newton’s 2nd law

[C] Newton’s 3rd law

[D] None of the above

View Answer

ANSWER: Option(A).


MEMORY: No memory available.

7. Recoil of a gun is an example of ?

[A] Newton’s 1st law

[B] Newton’s 2nd Law

[C] Newton’s 3rd law

[D] All of the above

View Answer

ANSWER: Option(C).


MEMORY: No memory available.

8. Which of the following describes newton’s second law –

[A] Fab = – Fba

[B] F = ma

[C] F = G* Mm/r2

[D] E = mc2

View Answer

ANSWER: Option(B).


MEMORY: In the above formula it is clear that, if acceleration is kept constant, increase in force will increase the momentum in same proportion and would take place in the direction of applied force.

9. Rocket works on the principle of –

[A] Conservation of linear momentum

[B] Conservation of energy

[C] Universal law of gravitation

[D] Center of gravity

View Answer

ANSWER: Option(A).


MEMORY: No memory available.

10. “Mass is the measure of inertia” it is obtained from –

[A] Conservation of energy

[B] Conservation of linear momentum

[C] Newton’s Second law

[D] Newton’s first law

View Answer

ANSWER: Option(C).


MEMORY: As per newton’s 2nd law, larger the mass more the inertia will be and vice-versa. So, it is clear, mass is the measure of inertia.

11. Which of the following below describes newton’s third law ?

[A] F = ma

[B] Fab = – Fba

[C] I = m(V-u)

[D] R = m(g-a)

View Answer

ANSWER: Option(B).


MEMORY: As we can see in the formula, the two forces are equal in magnitude but opposite in direction. So, it is evident that, the two forces are none but action and reaction as described by newton’s third law.

N.B: If you like our contents and want more and more such questions and answers with hints in future, please like our facebook page to provide your valuable opinion and advice.