1. Indian economy is a unique mixture of ?

  1. Secondary and Tertiary sector
  2. Public and Private sector
  3. Primary and Tertiary sector
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: Indian economy is a mixture of public and private sector which is also known as mixed economy.

2. Primary sector of Indian economy is ?

  1. Agriculture
  2. Industries
  3. Business
  4. Transport
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: Since independence agriculture is still remained the primary sector of Indian economy and its contribution towards national income is about 13.9% (According to survey of 2013-2014). Total work-force of India is still agriculturist.

3. Which of the following is not true about the Indian economy ?

  1. Agricultural economy
  2. Developing economy
  3. Mixed Economy
  4. Market Economy
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: No memory available.

4. Planned economy in India is based on ?

  1. Central system
  2. Gandhian system
  3. Socialist system
  4. Democratic system
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

5. Which of following is not a tertiary sector of Indian economy ?

  1. Communication
  2. Business
  3. Industry
  4. Transport
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: Except industry, all other are tertiary sector while industry is a secondary sector.

6. Economic liberalisation in India started with which of the following ?

  1. Reduction in tax rate
  2. Increase in wages
  3. Changes in industrial licensing policy
  4. Arrival of a lot of foreign currency
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

7. Which of the following is not a secondary sector of Indian economy ?

  1. Electricity
  2. Agriculture
  3. Manufacturing
  4. All of the above
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: Except agriculture, all other are secondary sector of Indian economy while agriculture is a primary sector.

8. The Indian economy is characterised by –

  1. Massive unemployment
  2. Precedence of agriculture
  3. Precedence of business
  4. Both (A) and (B)
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: No memory available.

9. In India, a person is considered employed if he/she works for ________ days of a year for eight hours every day.

  1. 250
  2. 283
  3. 273
  4. 243
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

10. Savings are low in India due to ?

  1. High expenditure and high national income
  2. Low national income and high expenditure
  3. Low wages and high expenditure
  4. High expenditure and low per capita income
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: Owing to low savings, deficient in capital formation which is an important factor of production and manufacturing.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous