1. It is the property of a body by means of the body opposes itself its initial state of rest or motion is called ?

  1. Motion
  2. Inertia
  3. Force
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: No memory available.

2. Physical quantities which have magnitude only no direction is known as ?

  1. Scalar quantity
  2. Vector quantity
  3. Fundamental quantity
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: No memory available.

3. Shortest distance covered by a body in a definite direction is called ?

  1. Displacement
  2. Distance
  3. Acceleration
  4. Angular momentum
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: Distance is scalar quantity while displacement is vector quantity but both have the same unit which is meter.

4. Actual distance covered by a body in finite time is called ?

  1. Velocity
  2. Distance
  3. Momentum
  4. Speed
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: Distance is a scalar quantity.

5. It is the property of a body and formulate as mass multiplied by velocity is called ?

  1. Angular velocity
  2. Circular motion
  3. Momentum
  4. Retardation
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: If velocity is kept constant, larger the mass higher the momentum will be.

6. Meter/second2 is the SI unit of which of the following ?

  1. Distance
  2. Acceleration
  3. Angular momentum
  4. Angular velocity
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: Acceleration is defined by (Change in velocity/Time) and the unit of velocity is meter/second. Therefor, meter/second^2 is the unit of acceleration.

7. If a body returns to starting point after covering a certain distance, then average velocity will be ?

  1. Zero
  2. Infinite
  3. Minimum
  4. Maximum
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: As we know, when an object come back to starting point after covering a certain distance then displacement is zero. Therefore, as Velocity=Displace/Time and also Velocity= 0/Time = 0. Thus, average velocity will be zero.

8. Distance travelled by moving object in unit time interval is called ?

  1. Inertia
  2. Displacement
  3. Speed
  4. Velocity
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: Speed is defined by Distance/Time.

9. If velocity decreases with time then acceleration is ?

  1. Positive
  2. Negative
  3. Maximum
  4. Minimum
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: When velocity of an object decreses with time then acceleration becomes negative and it is also known as reterdation.

10. Displacement of an object in unit time interval is known as ?

  1. Velocity
  2. Acceleration
  3. Momentum
  4. Retardation
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: No memory available.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous