1. Kirchhoff’s first law is also known as ?

  1. Kirchhoff’s current law
  2. Kirchhoff’s point law
  3. Both (A) and (B)
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: Kirchhoff’s Current Law Statement:

Kirchhoff’s current law states that, algebraic sum of all currents meeting at a point is zero or the algebraic sum of incoming currents towards a point is equal to the sum of outgoing current away from that point.

As shown below,

kirchhoff's current law

2. Kirchhoff’s voltage law deals with

  1. Junction current
  2. IR drops
  3. Battery emf
  4. Both (B) and (C)
View Answer

Answer: Option(D)


Memory: KVL is used to find out voltage drops across resistors and battery emf.

3. Kirchhoff’s second law is also known as ?

  1. KVL
  2. Mesh law
  3. Both (A) and (B)
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No memory available.

4. Kirchhoff’s laws are modification of ?

  1. Ohm’s law
  2. Coulomb law
  3. Faraday’s laws
  4. Lenz’s laws
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: No memory available.

5. In kirchhoff’s current law (KCL), the algebraic sum of all currents to and from a node will be ?

  1. Positive
  2. Negative
  3. Zero
  4. Infinite
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No memory available.

6. Kirchhoff’s laws are not applicable to circuits containing

  1. Linear elements
  2. Lumped parameters
  3. Distributed parameters
  4. Non-linear elements
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: A distributed parameter circuit is one that contains unlimited number of elements, eg. transmission line.

Such a situation, kirchhoff’s laws are not applicable.

7. In kirchhoff’s voltage law (KVL), the resistive drops due to flow of current in clockwise direction must be taken as –

  1. Positive drops
  2. Negative drops
  3. Zero
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: It must be taken positive, otherwise KVL won’t work.

8. According to, kirchhoff’s voltage law, the resistive drops due to flow of current in anti-clockwise direction must be taken as ?

  1. Positive drops
  2. Negative drops
  3. Can’t be determine
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: No memory available.

9. The above diagram shows KCL, what will be the correct equation of the below choices ?

  1. I1 – I2 – I3 + I4 – I5 + I6 = 0
  2. I1 + I2 + I3 – I4 – I5 – I6 = 0
  3. I1 – I2 + I3 – I4 – I5 + I6 = 0
  4. – I1 + I2 – I3 + I4 – I5 + I6 = 0
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: In KCL, All the incoming currents towards the node are taken as positive, while all outgoing currents from the node are taken as negative.

As shown below,

kirchhoff's voltage law equation
kirchhoff's voltage law

10. In the above figure kirchhoff’s voltage law circuit is shown, what is the correct equation of the above circuit ?

  1. E1 – E2 = R3 I2 + R4 I2 + R5 I1
  2. E1 + E2 = -R3 I2 – R4 I2 + R5 I1
  3. E1 – E2 = -R3 I2 – R4 I2 + R5 I1
  4. E1 + E2 = -R3 I2 + R4 I2 – R5 I1
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: As per kirchhoff’s voltage law (KVL), the equation will be as shown below:

kirchhoff's current law equation

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous