1. The term Genetics was first coined by ?

  1. Mendal
  2. Wattson
  3. Morgan
  4. Hugo De Vries
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: The term Genetics was first coined by W. Wattson in the year 1905.

2. Who is known as Father of Genetics ?

  1. Mendal
  2. Morgan
  3. Wattson
  4. Lamarck
View Answer

Answer: Option(A)


Memory:

Gregar Johan Mendal is known as Father of genetics and he was first who gave the idea of transmission of characters from generation to generation based on his experiment conducted between the year 1822-1884.

3. Functional unit of gene is ?

  1. Mutation
  2. Cistron
  3. Recombination
  4. Chromosome
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: No memory available.

4. The process of transfer of hereditary phenomenon from generation to generation is known as ?

  1. Cell division
  2. Genetics
  3. Meiosis
  4. Mitosis
View Answer

Answer: Option(B)


Memory:

Genetics is the study of transmission of hereditary characters from one generation to next generation.

5. What is the name of the fact, when two different genes are present on the same chromososme ?

  1. Variations
  2. Linkage
  3. Mutation
  4. Cloning
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: No memory available.

6. The term Linkage was first coined by ?

  1. S. Benzer
  2. Hugo
  3. Morgan
  4. Mendal
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: Linkage is the phenomenon of having two different gene on the same chromosome and they exhibit themself together instead of alone.

7. A sudden change in the gene, results in hereditary phenomenon is seen from one generation to other known as ?

  1. Cloning
  2. Linkage
  3. Mutation
  4. Recombination
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No memory available.

8. Which of the following is responsible for color blindness disease ?

  1. Hormone
  2. Gene
  3. Virus
  4. Bacteria
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: Gene is responsible for this disease that found in sex chromosome and this disease caused failure to distinguished red and green color.

9. Haemophilia is a disease results in ?

  1. Excessive production of blood
  2. Prevents in blood clotting
  3. Frozen of blood
  4. All of the above
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: Gene is responsible for this disorder and linked with sex chromosome.

Causing this disease failure of blood clotting.

10. Mendal selected what plant for his experiment ?

  1. Paddy plant
  2. Mustard plant
  3. Pea plant
  4. Wheat plant
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No memory available.

To cover all chapters of biology entirely, please visit chapter wise questions and answers on biology

Related Post

1. classification of organism
2. Cell theory

Related Category

1. Computer
2. Biology
3. Physics

Our Social Profile