1. When a body falls freely towards the earth, then its total energy

  1. Zero
  2. Infinite
  3. Remains constant
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: According to law of conservation of energy, energy can neither be created nor can be destroyed, it always remains constant.

2. SI unit of energy is ?

  1. Erg
  2. Joule
  3. Newton
  4. Watt
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: SI unit of work is also joule.

3. Capacity of doing work by a body is called ?

  1. Work
  2. Power
  3. Energy
  4. Force
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No work can be done without energy. Ex. We can work due to energy stored in our body by eating food.

4. Energy is ?

  1. Vector quantity
  2. Scalar quantity
  3. Both (A) and (B)
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: Energy is scalar quantity as it has magnitude but no direction.

5. Energy developed in a body by virtue of work done on it is called ?

  1. Electrical energy
  2. Mechanical energy
  3. Potential energy
  4. Nuclear energy
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: No memory is available.

6. The capacity of doing work developed in a body due to its posistion is called ?

  1. Static energgy
  2. Dynamic energy
  3. Potential energy
  4. Gravitational energy
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: Potential energy is produced due to change in position of an object.

7. Potential energy of a body in the gravitational field of earth is ?

  1. mgh
  2. mgh2
  3. mh/g
  4. mgh/d2
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: Potential energy in earth’s gravitational field is defined by mgh.

Where,

  • m = mass of the body
  • g = acceleration due to gravity
  • h = height of the object from surface of the earth

8. Energy possessed by a body due to its motion is known as ?

  1. Potential energy
  2. Kinetic energy
  3. Gravitational energy
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: Kinetic energy is only generated when the body is in motion. viz. Massive kinetic energy is produced when a meteor falls towards the earth’s surface.

9. When momentum is made double, then kinetic energy becomes ?

  1. Two times
  2. Three times
  3. Four times
  4. Five times
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No memory is available.

10. Energy created by stretching or compressing spring is due to ?

  1. Kinetic energy
  2. Potential energy
  3. Mechanical energy
  4. Electrical energy
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: Potential energy is created when the position or shape of an object is changed.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous