1. Branch of knowledge that deals with the production and consumption of goods and services of a country or region is known as ?

  1. Ecology
  2. Sociology
  3. Economy
  4. Biology
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

2. How many types of primary economic systems are found in the world ?

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: There are four primary economic system found in the world, which are, 1. Traditional economy 2. Command economy 2. Mixed economy and 4. Market economy.

3. An economic system where products and services are direct result of their religions, customs, traditions is called ?

  1. Mixed economy
  2. Command economy
  3. Market economy
  4. Traditional economy
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: Traditional economy is the oldest and most ancient type of economic system in the world.

4. The “Dual Economy” is a mixture of –

  1. Traditional and command economy
  2. Mixed and market economy
  3. Market and command economy
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: The ‘Dual Economic’ system is typically a combination of market and command economy where the market is typically more or less free from government ownership.

5. When an economic system is controlled by centralised power or by federal government known as ?

  1. Central economy
  2. Federal economy
  3. Command economy
  4. Governmental economy
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

6. A mixed economic system is also known as ?

  1. Dual economy
  2. Ternary economy
  3. Quad economy
  4. Multi economy
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: A mixed economy is also known as dual economy as it’s primarily a mixture of command and market economy.

7. In an economic system, sectors are categorised into private and public on the basis of –

  1. Development condition
  2. Ownership of businesses
  3. Nature of economy
  4. Division of resources
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: No memory available.

8. An economic system where government does not control vital resources, such as, valuable goods or major part of it is called ?

  1. Public economy
  2. Market economy
  3. Local economy
  4. Traditional economy
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: This is the economic system run by owners of businesseses and they determine how the economy will run and how products and services required to be produced ( as per demands ), that does not involve any governmental activities.

9. The term “Mixed economy” indicates –

  1. Both public and private sectors
  2. Both heavy and small factories
  3. Both rural and urban sectors
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: No memory available.

10. Which of the following is not a primary economic system ?

  1. Market economy
  2. Central economy
  3. Traditional economy
  4. All of the above
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: No memory available.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous