1. The era of first generation computer was ?

  1. 1930-1940
  2. 1952-1964
  3. 1940-1950
  4. 1940-1952
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: No memory available.

2. First generation of computers was based on ?

  1. Electronic Valve and Vacuum Tube
  2. Integrated Circuits
  3. Microprocessors
  4. Transistors
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: No memory available.

3. Which of the following programming language was used in 1st generation computer ?

  1. COBOL
  2. LISP
  3. Fortran-I
  4. Oracle
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

4. The period of 2nd generation computer is –

  1. 1940-1952
  2. 1964-1971
  3. 1952-1964
  4. 1930-1940
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

5. COBOL is the programming language of which generation computer ?

  1. 1st generation
  2. 2nd generation
  3. 3rd generation
  4. 4th generation
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: No memory available.

6. The period of 3rd generation computer is –

  1. 1940-1952
  2. 1952-1964
  3. 1964-1971
  4. 1971-present
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

7. Which generation was used to ‘ORACLE’ as programming language ?

  1. 1st generation
  2. 2nd generation
  3. 3rd generation
  4. 4th generation
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: No memory available.

8. Which one of the following belongs to 1st generation ?

  1. IBM-7070
  2. RCA-501
  3. ENIAC
  4. Altair-8800
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

9. Which generation of computers have started to use AI ?

  1. 5th generation
  2. 4th generation
  3. 3rd generation
  4. 2nd generation
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: No memory available.

10. Integrated circuit was the fundamental component of which generation’s computer ?

  1. 4th generation
  2. 2nd generation
  3. 1st generation
  4. 3rd generation
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: No memory available.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous