1. Who wrote the book Systema Nature ?

  1. R.H. Whittaker
  2. Aristotle
  3. Linnaeus
  4. Carlos Linnus
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No information is available

2. Linnaeus divided all organism into

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: Linnaeus divided all organism into two kingdoms, namely 1. Planate 2. Animalia.

3. The book Genera Plantarium was written by ?

  1. Benthem and Hooker
  2. Aristotle
  3. Darwin
  4. Plato
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: No information is available.

4. Organism are classified based on their ?

  1. Cell structure
  2. Body structure
  3. Phylogenetic relationship
  4. All of the above
View Answer

Answer: Option(D)


Memory: No information is available.

5. Prokaryotic organism are fall under the category of ?

  1. Fungi
  2. Planatae
  3. Monera
  4. Protista
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No information is available.

6. Who is known as the Father of Taxonomy ?

  1. Robert Hook
  2. Benthem
  3. Carlos Linnus
  4. Darwin
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: Carlos Linnus is known as the father of taxonomy.

7. Basic unit of classification is ?

  1. Cell
  2. Gene
  3. Species
  4. DNA
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No information is available.

8. In Binomial Nomenclature the first name is ?

  1. Species
  2. Genus
  3. Both A and B
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: In binomial nomenclature every organism is given two proper names.

Namely,

  1. Genus name
  2. Species Name

Genus name always starts with capital letter, while, Species name always starts with small letter.

9. Which living organism are included in the kingdom monera ?

  1. Bacteria
  2. Cynobacteria
  3. Archiobacteria
  4. All of the above
View Answer

Answer: Option(D)


Memory: Monera kingdom includes all prokaryotic organism.

All organism of monera kingdom are microscopic as shown below.

Kingdom of Monera

10. How many kingdoms of living organism are found ?

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. Five
View Answer

Answer: Option(D)


Memory: There are total five kingdoms of living organism are found, as shown below.

Classification of Living Organism

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous