1. Glycolysis occurs in which part of the cell ?

  1. Lysosome
  2. Ribosome
  3. Cytoplasm
  4. Nucleoplasm
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: Glycolysis occurs in cytoplasm within the protoplasm.

2. Plasma membrane is made up of ?

  1. Water, ions, salt
  2. Organic molecules
  3. Phospholipid molecules
  4. Cellulose
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: Plasma membrane which form outer covering of animal cell and in plant cell it is found within cell wall.

Function: Plasma membrane controls moment of molecules inside and ousite of cell.

3. Nerve cell does not contain ?

  1. Dendrites
  2. Tendons
  3. Axon
  4. All of the above
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: A tendon is a fibrous tissue that connects muscle to bone.

4. The term Cell was first coined by ?

  1. Robert Hook
  2. Charles Darwin
  3. Aristotle
  4. Lamarck
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: The term Cell was first coined by British scientist Robert Hook in the year 1665.

5. Which of the following is known as Power House of the Cell ?

  1. Golgi bodies
  2. Mitochondria
  3. Endoplastic reticulam
  4. Ribosome
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: Mitochondria is known as Power House of the Cell and has spherical structure found in Cytoplasm and was discovered by Altman in the year 1886.

6. Basic structural and functional unit of life is ?

  1. Gene
  2. Brain
  3. Cell
  4. Neuron
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No memory available.

7. The longest cell in human body is ?

  1. Hair cell
  2. Tissue cell
  3. Neuron
  4. Nephron
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: Neuron is also known as nerve cell which is found in brain.

Neuron is also the primary unit of brain and nervous system which is responsible for receiving sensory input from external world and process it and inform to the brain.

8. Number of mitochondria in bacteria cell is ?

  1. Infinite
  2. Zero
  3. One million
  4. One billion
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: No memory available.

9. The smallest known prokaryotic organism is ?

  1. Cynobacteria
  2. Virus
  3. Mycoplasma
  4. Bacteria
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No memory available.

10. The smallest cell is ?

  1. Neuron
  2. Egg of ostrich
  3. Mycoplasma gallisepticum
  4. Acetabularia
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: No memory available.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous