1. In male, sex chromosome is ?

  1. XX
  2. XY
  3. X
  4. Y
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: In human, male sex chromosome is XY.

2. In female, sex chromosome is ?

  1. X
  2. XY
  3. Y
  4. XX
View Answer

Answer: Option(D)


Memory: In human, female sex chromosome is XX.

3. When a sperm carrying “X” chromosome fertilize an ova, the zygote develop into ?

  1. Male
  2. Female
  3. Both Male and Female
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: No memory available.

4. In human each cell contains __________ chromosome.

  1. 36
  2. 46
  3. 56
  4. 66
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: In human, 46 sex chromosomes is found and addition or removal of sex chromosome cause genetic disorder.

5. Mental retardness is seen in ?

  1. Turner’s syndrome
  2. Klinefelter syndrome
  3. Down’s syndrome
  4. Patau’s syndrome
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: In this type of syndrome, number of sex chromosome became 47 instead 46.

6. When female has single sex chromosome (X0), it falls under ?

  1. Patau’s syndrome
  2. Turner’s syndrome
  3. Both A and B
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: In turner’s syndrome, ovaries are rudimentary and lack of secondary sexual character.

7. Eyes protruded and irregualr physical structure is noticed in __________ syndrome.

  1. Klinefelter
  2. Down
  3. Turner
  4. Patau
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: Down syndrome is occured when an extra chromosome is added to 21st autosomal chromosome.

8. Sickle Cell Anaemia causes __________.

  1. Failure of blood clotting
  2. Destruction of erythrocytes more rapidly
  3. Both A and B
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: Sickle cell anaemia occured due to change in 11th autosomal chromosome.

9. Haemophilia causes ?

  1. Failure of blood clotting
  2. Mental retardness
  3. Failure of formation of new blood cell
  4. Physical disability
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: This disease leads to failure of blood clotting.

10. Failure to distinguished red and green color leads to ?

  1. Phenylketonuria
  2. Sickle cell anaemia
  3. Haemophilia
  4. Colour blindness
View Answer

Answer: Option(D)


Memory: Gene is responsible for colour blindness which is located on sex chromosome.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous