1. Organ which looks different but their internal structure and embroyonic structure are similar is called ?

  1. Homologous organ
  2. Analogous organ
  3. Vestigial organ
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: Some example of homologous organ are flipper of whale, forelimb of horse, hands of human etc.

2. Each and every species originates from some pre-existing species is statement of ?

  1. Lamarck
  2. Darwin
  3. Linnaeus
  4. Aristotle
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: He also proposed an idea that no species is new.

3. Archaeopteryx is a connecting link between __________.

  1. Apes and humans
  2. Birds and reptiles
  3. Fish and Reptiles
  4. Aves and reptiles
View Answer

Answer: Option(D)


Memory: No memory is available.

4. Organ which looks similar but their internal structure and embroyonic development are different is called ?

  1. Vestigial organ
  2. Analogous organ
  3. Homologous organ
  4. Archaeopteryx
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: Some example of analogous organs are bats and birds, feather of butterfly etc.

5. The book “Species plantarum” was written by ?

  1. Darwin
  2. Lamarck
  3. Linnaeus
  4. Theophrastus
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: He also proposed binomial system of nomenclature.

6. Organs which seem to be operationless in an organism but were operative in their ancestor is known as ?

  1. Vestigial organ
  2. Analogous organ
  3. Homologous organ
  4. All of the above
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: Some example of vestigial organs are nictitating membrane of human, vermiform appendix etc.

7. The “theory of inheritance of acquired characters” proposed by ?

  1. Theophrastus
  2. Aristotle
  3. Darwin
  4. Lamarck
View Answer

Answer: Option(D)


Memory: He also tried to explain evolutionary process in his book Philosophic Zoologique.

8. The book which contains information about plants is called ?

  1. Red data book
  2. Yellow data book
  3. Blue data book
  4. White data book
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: No memry is available.

9. Which of the following book wrote by Darwin ?

  1. Systema nature
  2. Philosophic zoologique
  3. The origin of species
  4. Genera plantarium
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: The origin of species is the book wrote by Darwin.

10. The theory proposed by darwin was ?

  1. Species plantarum
  2. Genera plantarium
  3. Systema nature
  4. Theory of natural selection
View Answer

Answer: Option(D)


Memory: No memory available.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous