1. The basic architecture of computer was developed by ?

  1. Alan Turing
  2. Charles Babbage
  3. Ada Lovelace
  4. John Von Neumann
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: John Von Neumann made a draft of report on EDVAC in the year 1945, that illustrated arrangement of various computer components.

Thus, John Von Neumann is practically considered the first person who gave an idea of computer architecture.

Following image shows the basic architecture of computer.

Basic architecture of computer

2. Full form of EDVAC in computer is __________ ?

  1. Electronic Discrete Variable Computer
  2. Electronically Data Variable Computer
  3. Electrostatic Disc Variable Computer
  4. Electromotive discrete Variable Computer
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: No memory available.

3. Computer is an electronic device which process the input information according to the given set of instructions called ?

  1. Algorithm
  2. Input information
  3. Program
  4. Data
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: A program is a set of instructions that a computer process accordingly.

4. Who first developed mechanical calculator named “Pascalene” in 1642 AD ?

  1. Charles Babbage
  2. Herman Holorith
  3. Blaise pascal
  4. John Moschley
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

5. The credit of using binary system in computer goes to –

  1. Charles Babbage
  2. John Von Neumann
  3. Howard Ekin
  4. J . P Ekart
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: No memory available.

6. Who is known as the “Father of Modern Computer” ?

  1. Newman
  2. Lady Ada Augusta
  3. Charles Babbage
  4. J . P ekart and John Moschley
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

7. Name of world’s first electronics computer is ?

  1. EDVAC
  2. Pascalene
  3. UNIVAC
  4. ENIAC-1
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: No memory available.

8. Who invented “Electronic Discrete Variable Computer” ?

  1. John Von Neumann
  2. Tommy Flowers
  3. Alan Turing
  4. John Moschley
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: No memory available.

9. The mechanical computer named “Mark-i” was developed by ?

  1. Newman
  2. Alan turing
  3. Howard Ekin
  4. Herman Holorith
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

10. World’s first commercial desktop computer is –

  1. ENIAC-1
  2. Colossus
  3. Programa 101
  4. ABC
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous