1. In computing __________ is the process of starting a computer.

  1. Scheduling
  2. Booting
  3. Processing
  4. Debugging
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: A booting is a startup sequence that starts the operating system of a computer when it is turned on .

2. All the necessary components of a computer system are mounted on

  1. UPS
  2. Cabinet
  3. Motherboard
  4. Table
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

3. Which one of the following devices can act as both input and output device ?

  1. Keyboard
  2. Disk Drives
  3. Monitor
  4. Mouse
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: No memory available.

4. What is ‘console’ ?

  1. A display device for system administration messages
  2. A device that makes human possible to build computer
  3. Make possible to communicate between hardware and software
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: No memory available.

5. Which of the following is an output device ?

  1. Joy Stick
  2. Light Pen
  3. Plotter
  4. Touch Pad
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: A plotter is a computer hardware device, much like a printer that is used to print vector graphics.

6. The process of identifying and removing errors from computer hardware or software is known as ?

  1. Fixing
  2. Bugging
  3. Debugging
  4. Fittering
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

7. How many bits make one ‘Kilo-Bytes’ ?

  1. 1024 bits
  2. 8,000 bits
  3. 5,000 bits
  4. 10,000 bits
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: 1 KB = 1024 bytes, 1 byte = 8bits, Then simply, 1 KB = 1024 bytes * 8 bits = 8192 bits (~ 8000 bits) .

8. CPU are mainly made of by which materials ?

  1. Silicon
  2. Germanium
  3. Indium
  4. Gallium
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: No memory available.

9. Which of the following is refered to as primary memory ?

  1. Storage
  2. Ram
  3. Disk Drive
  4. SSD
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: When we talk about computer’s memory, its always refers to RAM (Beacause, CPU directly access RAM not secondary storage) while HDD, SSD, Pendrive, are used as secondary storage.

10. Which one of the following is world’s first “Random Access Memory” ?

  1. Selectron Tube
  2. Williams Tube
  3. Flips-Flops
  4. DRAM
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: The williams tube was invented by Freddie Williams and Tom Killburn and works by displaying a grid of dots on a CRT. This creates a small change of static electricity over each dot.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous