1. Who invented computer mouse ?

  1. J . S Kilbi
  2. Fedrico Faggin
  3. Douglas Engelbart
  4. Blaise Pascal
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

2. A unit in a computer system that carries out arithmetical and logical operations is called ?

  1. CPU
  2. CU
  3. ALU
  4. UPS
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: ALU is a combinational digital circuit in a computer system that performs all arithmetical and logical task.

Such as, addition, subtraction, multiplication, division and so on.

3. How many bits make one byte/octet ?

  1. [A] 4 bits
  2. [B] 8 bits
  3. [C] 16 bits
  4. [D] 32 bits
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: Combination of 8 bits make one byte. It is also knowns as one octet. The term ‘OCTET’ is used to avoid ambiguity, beacause, some old computers had different number of bits per byte. It is mainly used to describe IP addresses.

4. Central Processing Unit (CPU) consists of ?

  1. ALU
  2. CU
  3. Registers
  4. All of the above
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: No memory available.

5. Which of the following acts as an intermediary between programs and the computer hardware ?

  1. System Software
  2. Application Software
  3. Web Browsers
  4. CPU
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: No memory available.

6. Which one of the following is largest

  1. Terrabyte
  2. Yottabyte
  3. Petabyte
  4. Exabyte
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: Terabyte(TB) = 1024 gigabytes, Petabyte(PB) = 1024 terabytes, Exabyte(EB) = 1024 petabytes, Yottabyte(YB) = 1024 zettabytes .

7. Who invented first commercial ‘CPU’ ?

  1. Herman Holorith
  2. J.P Ekart
  3. Doughlas Engelbart
  4. Federico Faggin
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: No memory available.

8. ASCII is a

  1. Software
  2. Hardware
  3. Algorithm
  4. A standard encoding system for characters
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: No memory available.

9. A system of using a communication channel in which signals can be transmitted between a source and a destination in both directions simultaneously is called ?

  1. Quarter Duplex
  2. Half Duplex
  3. Full Duplex
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

10. Which of the following device enables the user to add external hardware components to a computer system is known as ?

  1. Keyboard
  2. Mouse
  3. Cabinet
  4. USB port
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: No memory available.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous