1. Four basic components of a computer system are

  1. Input unit
  2. Processing unit
  3. Logic unit
  4. Output unit
  5. All of the above
View Answer

Answer: Option(E)


Memory: Four basic components of a computer system are 1. Input unit 2. Processing unit 3. Logic unit 4. Output unit.

Following diagram shows four basic components of a computer –

Four basic components of a computer system

2. The term “Computer” has derived from ?

  1. English word
  2. French word
  3. Latin word
  4. Greek word
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: The term “computer” has taken from english word ‘compute’ which means ‘to calculate’.

3. A manual instrument used to calculate the area of a closed figure by tracing over it with a mechanical linkage is called ?

  1. Abacus
  2. Planimeter
  3. Slide Rule
  4. Antikythera Mechanism
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: No memory available.

4. It is a hand operated analog computer for doing multiplication and division known as ?

  1. Arithmetic Logic Unit
  2. Slide Rule
  3. Analytic Engine
  4. Colossus
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: No memory available.

5. Personal computer is also known as ?

  1. Mini Computer
  2. Micro Computer
  3. Mainframe Computer
  4. Super Computer
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: No memory available.

6. The world’s first stored program computer is

  1. Colossus
  2. Abacus
  3. Manchester Baby
  4. ABC
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: It was built at the university of manchester (UK) and ran it’s first program on 21 june 1948. The baby had a 32 bit word length ana memory of 1 Kilobit (KB)

7. The world’s first digital programmable computer is ?

  1. ENIAC
  2. UNIVAC
  3. ABC
  4. Colossus
View Answer

Answer: Option(D).


Memory: ENIAC is world’s first electronic computer but it was not a programmable while COLOSSUS was both electronic and programmable.

8. World’s first commercially available general purpose computer was ?

  1. Ferranti Mark-I
  2. Manchester Mark-I
  3. Manchester Baby
  4. Colossus Mark-I
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: No memory available.

9. The Smallest unit of data is ?

  1. Kb
  2. Bit
  3. Byte
  4. Nibble
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: Bit is the smallest unit of digital information which is either 0 or 1.

10. How many bits make one nibble ?

  1. 2 bits
  2. 4 bits
  3. 8 bits
  4. 16 bits
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: Four 0’s or 1’s make one nibble.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous