1. In Indian economy, which of the following is not an allied sector ?

  1. Agriculture
  2. Horticulture
  3. Dairy
  4. Fishery
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: Agriculture is the primary sector of Indian economy.

2. The share of agriculture in GDP in the range of –

  1. 65-62%
  2. 75-72%
  3. 55-52%
  4. 45-42%
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

3. Rapid increase in the area of milk production is called ?

  1. Black revolution
  2. White revolution
  3. Yellow revolution
  4. Blue revolution
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: As its name replies white revolution is directly related to milk production and contribution of goat, cow and buffalo is 45%, 46% and 50% respectively.

4. India holds ________ position in the world in the production of sugar and sugar-cane.

  1. First
  2. Second
  3. Third
  4. Fourth
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: Cuba is known as the Sugar Bowl of the world. Here, sugar is produced by beetroot.

5. The function of Agriculture Cost and Price Commission (ACPC) is ?

  1. To decide minimum support prices on behalf of government
  2. To decide minimum wages on behalf of government
  3. To decide the welfare of farmers on behalf of government
  4. To decide allowances of farmers on behalf of government
View Answer

Answer: Option(A).


Memory: No memory available.

6. National co-operative development and warehousing board was established in ?

  1. 1950
  2. 1955
  3. 1956
  4. 1958
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: This board was established to provide facilities relating to storage of agricultural products.

7. The credit of green revolution in India is given to –

  1. Dr. Verghese Kurien
  2. Dr. William Gande
  3. Dr. Norman Borlaug
  4. None of the above
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

8. India is the ________ milk producing country in the world.

  1. Lowest
  2. Largest
  3. 2nd largest
  4. 3rd largest
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: No memory available.

9. Which of the following state is the biggest tea producer in India ?

  1. West Bengal
  2. Madhyapradesh
  3. Assam
  4. Jharkhand
View Answer

Answer: Option(C).


Memory: No memory available.

10. Rapid increase in oil-seeds production is knwon as ?

  1. White revolution
  2. Yellow revolution
  3. Blue revolution
  4. Black revolution
View Answer

Answer: Option(B).


Memory: No memory available.

Related Post

1. Units and Measurements Questions and Answers
2. Basic Computer Questions and Answers
3. Economic System Questions and Answers
4. Synonyms Questions and Answers
5. Classification of Organism Questions and Answers
6. Analogy Questions and Answers
7. Resistance Questions and Answers
8. Important Days Questions and Answers

Chapter-Wise Topic

1. Chapter-wise questions and answers on computer
2. Chapter-wise questions and answers on english
3. Chapter-wise questions and answers on reasoning
4. Chapter-wise questions and answers on physics
5. Chapter-wise questions and answers on biology
6. Chapter-wise questions and answers on economy
7. Chapter-wise questions and answers on network theory
8. Chapter-wise questions and answers on miscellaneous