1. Network elements are classified into ?

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: Network elements are classified into two groups.

Namely,

  • Active elements
  • Passive elements

2. The elements which supply energy by itself are known as ?

  1. Active elements
  2. Passive elements
  3. Dissipative elements
  4. Absorbing elements
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: Active elements are those which can produce energy by itself.

3. Which of the following is not an active elements example

  1. Batteries
  2. D.C generators
  3. A.C generators
  4. Inductors
View Answer

Answer: Option(D)


Memory: Inductor is not an example of active elements, as it does not produce energy by itself.

4. Which of the following is an example of dissipative element ?

A. Resistor

B. Inductor

C. Capacitor

D. Batteries

View Answer

Answer: Option(A)


Memory: Resistor is the only element that dissipates energy in the form of heat.

5. The elements which doesn’t create energy by itself are called

  1. Active elements
  2. Dissipative elements
  3. Passive elements
  4. All of the above
View Answer

Answer: Option(C)


Memory: Passive elements are those which do not produce energy by itself.

6. Metadyne generators fall under the category of ?

  1. Active elements
  2. Passive elements
  3. Dissipative elements
  4. Electronics elements
View Answer

Answer: Option(A)


Memory: As it is a kind of generator, it’s able to produce energy by itself.

7. Transistors are treated as ?

  1. Voltage sources
  2. Current Sources
  3. Generators
  4. Active elements
View Answer

Answer: Option(B)


Memory: No information is available.

7. Which of the following is not an example of passive element ?

  1. Resistor
  2. Inductor
  3. Capacitor
  4. Photoelectric cell
View Answer

Answer: Option(D)


Memory: Photo electric cell is an example of active element, because its able to produce energy by itself.